NTFs symposium 2022 – en vellykket hybridløsning

TonjeCamacho 

Kommunikasjonsrådgiver i NTF

ØyvindAsmyhr 

Utdanningssjef i NTF

Den som aldri har gjort feil, har ikke jobbet lenge nok. Hva gjør vi når pasienten får en nerveskade, kroniske smerter, er misfornøyd med estetikken – eller ender på sykehus som en følge av vår behandling? Temaet for årets hybride symposium var «Når det går galt i klinikken», hvor en rekke dyktige forelesere guidet deltakerne gjennom ulike kasus og feilene som ble gjort – og hva vi kan lære av dem.

På grunn av den spesielle situasjonen de siste årene har NTF fått mulighet til å teste ut ulike løsninger med både heldigitale symposier, landsmøte og fagdager. Da vi høsten 2021 satt og planla vårens symposium hadde vi nettopp gjennomført et svært vellykket fysisk landsmøte i Bergen. Alt tydet på at vi kunne gjennomføre fysiske kurs og møter igjen og vi så optimistisk på fremtiden. Men så endret verden seg – igjen – noe som gjorde oss nødt til å tilby symposiet våren 2022 som en hybridløsning. De påmeldte kunne velge mellom fysisk eller digital deltakelse, og opptak av foredragene ble lagt tilgjengelige for samtlige i fire uker etter at symposiet er over.

Utdanningssjef i NTF, Øyvind Asmyhr, ønsker velkommen.

Tilbudet ble godt tatt imot av medlemmene, og tematikken fenget mange. Det overordnede temaet var altså «når det går feil i klinikken», og symposiet startet med overordnede etisk/filosofiske refleksjoner om den ufeilbarlige legen/tannlegen. Foredragsholderne hadde fått i oppdrag å illustrere feil og mangler i både planlegging, utføring av behandling og prognosevurdering innen sine fagområder. Det er en utfordrende oppgave å legge frem kasuistikker som viser svikt, men dette løste de dyktige foredragsholderne på en utmerket måte. Alle de sentrale kliniske områdene ble belyst og i tillegg ble det lagt vekt på viktigheten av en god anamnese og etiske problemstillinger. Deltakerne fikk også en grundig gjennomgang av de juridiske utfordringene, og NPE hadde et nyttig foredrag med fine eksempler.

Symposiemodellen med relativt korte enkeltforedrag delt inn i sekvenser med etterfølgende oppsummering og diskusjon er blitt et viktig tilskudd i NTFs etterutdanningsportefølje. De som deltok fysisk og fulgte sendingen direkte kunne stille spørsmål underveis. Det kom inn mange gode spørsmål som utfordret både moderatorer og foredragsholdere og dette fører til et enda bedre faglig utbytte.

Spørsmål og svar fra publikum. Fra venstre: Eva Gustumhaugen, Anders Brennhovd, Kasper D. Kristiansen, Bjørn Hofmann og Mariann Saanum Hauge.

Selv om det rådet stor usikkerhet da påmeldingen åpnet, og de fleste valgte den digitale varianten ble påmeldingen totalt svært god. Alt i alt var det 575 deltakere (125 på den fysiske sekvensen og 450 digitalt). De som deltok fysisk fikk en god opplevelse på The Hub, inkludert en veldig hyggelig middag med fantastisk sang av Sarah Emilie Birkeland, tannlege som vi ble kjent med på The Voice. NTFs trofaste samarbeidspartnere i Konsertsystemer sørget for at de som fulgte symposiet gjennom skjermen også fikk et kurs av høy kvalitet. I etterkant ser vi at svært mange faktisk fulgte symposiet direkte begge dagene, torsdag var det 240 og fredag 216. Det som likevel er mest gledelig er at det i skrivende stund har vært 2 100 avspillinger – og flere vil det bli i de kommende ukene. Dette forteller oss at tannleger er opptatt av kompetanseheving!

Heming Olsen-Bergem og Elisabeth Jonsson ønsker velkommen.

En slik hybrid løsning gjør arrangementet svært fleksibelt og gir deltakerne mange fordeler rent praktisk. Vi tror også at læringseffekten er god ved at man kan se foredragene i opptak og også får muligheter til å diskutere kasus med kollegaer. Når det er sagt er det likevel viktig for NTF å se på helheten, hvor det sosiale og fysiske samværet også spiller en viktig rolle. For selv om det faglige er det viktigste på slike kurs, er det også viktig for oss at mange velger å treffes fysisk, ikke minst hvis vi ønsker å kunne ha utstillere med på laget. Det er ikke noen tvil om at NTF også i fremtiden må kunne tilby en kombinasjon av nettbasert læring, digitale arrangementer og tradisjonelle kurs, men det er ikke gitt at hybridløsninger er riktig i det store bildet. Vi skal også nøye analysere resultatene fra den store medlemsundersøkelsen om vårt etterutdanningstilbud, før vi skal sette to streker under svaret. Det vi kan love er gode, faglige kurs og symposier også i fremtiden. Først ut er Midnattssolsymposiet i Tromsø i juni. Håper vi sees?